Bart Porskmap over lijst Oost Gelre: 'mix van ervaring en nieuw elan.'

Waarom zie je in deze tijd allemaal kandidatenlijsten verschijnen voor de gemeenteraadsverkiezingen? De gemeenteraadsverkiezingen zijn toch pas op 16 maart 2022? Dat klopt, maar in januari moeten er al allerlei formaliteiten worden geregeld. Zo moeten alle kandidatenlijsten op 31 januari worden ingeleverd. Als dat niet gebeurt is de partij uitgesloten van de lokale verkiezingen. Om alles goed te laten verlopen is er altijd de mogelijkheid tot ‘proefinlevering’. Dat kan in Oost Gelre tussen 17 t/m 21 januari. Om alle formaliteiten goed en tijdig af te ronden hebben de meeste partijen traditioneel hun lijsten daarom al ruim voor de feestdagen rond.

VVD Oost Gelre

Als VVD zijnde hebben wij tijdens onze ledenvergadering op zaterdag 11 december onze kandidatenlijst vastgesteld. Ik ben erg trots op onze lijst en kijk er erg naar uit om met deze mooie club mensen de komende jaren -voor al onze inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen- aan het werk te gaan! Met hoeveel politiek actieven we dat gaan doen? Geen idee. We beginnen weer met 0 stemmen en afhankelijk daarvan zien we met hoeveel we weer ‘terug mogen komen’. Het woord is dus weer aan de kiezer.

 

Als ik naar onze kandidatenlijst kijk zie ik een erg mooie mix, ervaring en nieuw elan. Maar ik heb dan natuurlijk ook een oranje/blauwe bril op :)! Hoe kom je eigenlijk op de lijst? Bij ons is het allereerst zo dat je lid moet zijn/worden van de VVD. Uiteraard moet je daarbij aangeven dat je je beschikbaar stelt voor de lijst. Lijkt het je leuk om ook betrokken te zijn bij onze lokale club? Stuur mij een persoonlijk berichtje en ik ga graag het gesprek aan! Daarbij hoef je niet altijd de ambitie te hebben om ook echt de gemeenteraad in te gaan, maar kan je ook gewoon meepraten op de achtergrond of meedoen met activiteiten.

 

Onze kandidatenlijst wordt voorgelegd aan de leden en die stemmen daar uiteindelijk in een ledenvergadering over. Dat gebeurt bij ons op een basis van een advies aan de leden. Het advies komt van de kandidaatstellingscommissie. Dat is een commissie bestaande uit een aantal ervaren personen die gesprekken voeren met de potentiële kandidaten. Op basis van die gesprekken komen zij tot een voorlopige samenstelling. Waarbij het de ledenvergadering vrij staat om af te wijken van het advies en tot een andere invulling te komen van de definitieve kandidatenlijst.

 

Als lokale VVD bepalen we onze eigen koers. Wat vinden we goed voor Oost Gelre en daar acteren we dan naar. Het kan daarbij voorkomen dat een lokaal standpunt afwijkt van de landelijke VVD. Voor mij persoonlijk geldt de lokale politiek ook veel meer als pragmatische politiek. Echt gericht op het concreet verbeteren van onze eigen leefomgeving. In Den Haag gaat het helaas veel te vaak om de beeldvorming. Daar doen alle partijen in Den Haag aan mee. Helaas zie ik dat persoonlijk ook in Oost Gelre steeds wat meer voortkomen. Laten we voorkomen dat we ‘Den Haagje gaan spelen’ en vooral politiek op de inhoud blijven voeren dat direct bijdraagt aan het verbeteren van onze gemeente.

 

Nieuwe partijen

Voor nieuwe partijen geldt dat er nog meer zaken zijn waaraan ze moeten voldoen om mee te kunnen doen aan de verkiezingen. Nieuwe (niet landelijke) partijen moeten moesten zich uiterlijk 20 december, vandaag dus, laten registreren bij het centraal stembureau in het gemeentehuis van Oost Gelre. Voorwaarden zijn onder andere een afschrift van notariële akte tot oprichting van de vereniging, inschrijving Kamer van Koophandel, waarborgsom betalen en inschrijving gemachtigde tot inlevering van de kandidatenlijst.

Voor nieuwe partijen geldt daarnaast dat ze in januari tenminste 20 schriftelijke verklaringen van ondersteuning (zogenaamde ‘ondersteuningsverklaring’) moeten overleggen.

 

Instemmingsverklaring

Alle personen die op de diverse kandidatenlijsten staan moeten eveneens nog een instemmingsverklaring overleggen. Daarmee geven ze aan dat ze instemmen met kandidaatstelling op de lijst.

Al met al een behoorlijk administratief werkje voordat je op 16 maart je stem kan uitbrengen.